A-træner hovedopgave

Nu har jeg tidligere beskrevet lidt om A-uddannelsen samt de opgaver man skal aflevere og have godkendt i løbet af uddannelsen.

Udover de tidligere nævnte ting, skal man også aflevere og have godkendt en hovedopgave i et selvvalgt emne. Tanken er, at man så skal arbejde sig dybt ind i emnet og fremstille en tese, som man ønsker at undersøge.

Jeg valgte følgende tese (bemærk at jeg undersøger scoringer i åbent spil)

Hvis man er højt placeret i tabellen så falder 2. sidste aflevering oftest foran bagkæden. Er man derimod placeret i den nedre del af tabellen så falder den 2. sidste aflevering oftest bag bagkæden.

Årsagen til netop dette var at jeg havde den opfattelse at hold med meget possesion (tophold) oftest vil føre bolden frem og spille foran modstandernes bagkæde (ala Barcelona) og hold der kæmper for overlevelse har en mere direkte spillestil oftest slår bolden i bagrum og så har de hurtige folk til at løbe efter dem.

For at undersøge min tese startede jeg med analysere mange superligamål (396stk). Da jeg har evner udi IT-branchen har jeg udviklet en database til at opbevare de data jeg endte med at arkivere for et mål (det tog selvfølgelig om sig).
Programmet kan se her: fodbolddata.dk (brugernavn: opgave, kodeord: opgave). Jeg vil i den kommende tid offentliggøre nogle af de resultater jeg har fundet samt åbne op for en diskussion – så stay tuned!

Jeg har virkelig nydt arbejdet med min hovedopgave, da jeg mener, at det har flyttet mig som træner, at fordybe mig i et emne og bringe de resultater jeg mener at have fundet med ud på træningsbanen! Noget jeg kan anbefale til alle at kaste sig udi også selvom de ikke nødvendigvis skal igang med A-uddannelsen.

Nå, men tilbage til opgaven, så var det hurtigt tydeligt at min tese ikke holdte vand, da ca. 60% af alle mål i åbent spil bliver scoret efter at den 2. sidste aflevering falder foran modstanderens bagkæde og ca. 25% falder bagved bagkæden. Den sidste mængde ca. 15% har jeg ikke har mulighed for at udtale mig om pga. mangelfuld videomateriale.

Det stod hurtigt klart at jeg måtte søge videre, hvis jeg ønskede at finde et eller andet, hvor tesen passede og det bragte mig faktisk forbi en masse spændende ting, så som start- og slutzoner, tidsintervaller for mål, assisten og spillertyper. Generelt for det hele er at mønstret 60/25/15 går igen overalt, så overordnet set kan jeg konkludere at der er ingen sammenhæng er mellem holdenes placering i tabellen og hvor den 2. sidste aflevering falder ved mål scoret i åbent spil.

Skulle du have lyst til at læse min opgave, så kan den downloades: Hvor falder den 2 sidste aflevering – Casper Lund Thomsen v2.
Bemærk, at jeg stiller opgaven til fri afbenyttelse, men at enhver form for udgivelse andre steder end her skal være med min tilladelse.

Jeg arbejder videre med mine data og pt. er det store projekt at få normaliseret mine data, så jeg kan udtale mig om hvor effektivt en given ting. Så i løbet af foråret vil jeg forsøge at få optaget en masse superligakampe og få talt hvor mange chancer, der falder efter at fx den 2. sidste aflevering bliver spillet foran bagkæden osv.. Når jeg har disse tal kan jeg udtale mig mere præcist om de forskellige ting jeg har undersøgt.
Det kunne også være en god A-opgave, hvis du lige skulle have lyst til at undersøge noget sådant 🙂 – jeg har i øvrigt flere gode idéer til en A-opgave i baghovedet, så mangler du inspiration, så kontakt mig endelig.

Kommentarer og spørgsmål er selvfølgelig mere end velkommen :).

Ps. et sidste godt råd: “Hav en løbende dialog med din instruktor omkring opgaven!”

This entry was posted in Fodbold and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.